Mobibblan kommer till byn

Jag knackar på hos Mobibblan när de står i Njurundabommen och välkomnas in i bussen. Det här är ju ingen vanlig bokbuss det här, utan kan expandera i sidled och utrymmet blir större inne i bussen. I bussen huserar Jan ”Janken” Åkerström, han har arbetat på Mobibblan i 12 år och Tomas Rex som snart har gjort 9 år här.

Mobibblan är som ett vanligt bibliotek fast närmare dig, ett närbibliotek. Här kan du göra i stort sett allt du kan göra på ett vanligt bibliotek och visst minns vi barndomens bokbuss där vi stod och trängdes mellan hyllorna av böcker.

Tomas Rex och Jan ”Janken” Åkerström

Men vad mer händer i dagens bokbuss?
– Det är väldigt olika vad besökarna gör i bussen beroende på var vi står, säger Janken. När vi kommer till Bredsand där det är många barn som besöker oss, då är det barnböcker som lånas. Men helt plötsligt kan det sitta några barn på golvet och spela något av de spel som vi alltid har med oss, tillägger han.
– Mobibblan har en viktig social funktion. När vi är ute i byarna då är bussen en given samlingspunkt där man utbyter tankar om både böcker och vad som händer i världen, säger Janken.

– Vi kan genomföra workshops som till exempel hur man hanterar bibliotekets digitala system, säger Tomas.
– Vi har också haft barnteaterföreställningar i Mobibblan, säger Janken som inte bara är biblioteksassistent utan även arbetat som skådespelare, regissör, musiker.

I bussen träffar jag även Ville från Åmon som ska välja böcker tillsammans med sin mamma. Han står noga och tittar på böckerna och berättar att han vill ha något spännande.  När han efter en stund skuttar ut ur bussen har han ett gäng böcker under armen. Det blir nog många trevliga lässtunder där hemma. Några äldre damer besöker också bussen. De ska hämta böcker men även beställa. Det blir en hel del prat om böcker men även musik.

Både Tomas och Janken uppmuntrar alla att titta in i bussen.
– Det är bara att kliva på, alla är välkomna in, säger Tomas.

Under sommaren besöker de campingplatser, bland annat Bergafjärden. Där är de mycket omtyckta och kan vara behjälplig med annat. Till exempel när någon behövde skriva ut ett intyg som skulle skickas till jobbet eller någon som vill ha biljetter utskrivna.

Det är viktigt med böcker och Bibliotekslagen nämner att alla människor ska ha tillgång till biblioteksverksamhet som bland annat innefattar bokbussar.
Mobibblan är kommunens förlängda arm och har ca tre heltidstjänster anställda. 80% av alla böcker som lånas ut är barnböcker. De är näst störst i utlåning av böcker och lånar ut fler böcker än t.ex. biblioteket i Kvissleby. Mobibblan rullar enligt en fyraveckors turlista i hela Sundsvalls kommun från Jämtlandsgränsen i nordväst till Västanå i söder, ett stenkast från Hälsingland.

Verksamheten med bokbuss har sitt ursprung i USA och England. Då som ett komplement till de fasta biblioteken. I Sverige var det i Borås, 1948, som den första bokbussen sattes i bruk.

Alla turlistor hittar du på https://bibliotek.sundsvall.se/web/arena/mobibblan
Men det finns också turlistor i Mobibblan.

Text och foto: Viola Bogstag