Folkmusik på Värstaborg

2000 startade Nivren Folkdansgille upp Folkmusikkvällarna i deras egna lokal Värstaborg. Många folkmusiker har under årens lopp stått på scenen under de 135 musikkvällarna. Några har återkommit flera gånger, ibland har det varit enbart konsert medan det andra gånger har varit efterföljande gammeldans.  Den 25 september startades folkmusikkvällarna åter upp efter att ha varit uppehåll på grund av restriktioner.  
Tomas Söderlund var den som förgyllde denna höstkväll för ett femtiotal gäster med allt från smäktande vals, hurtig polka och eldig tango.
Det blev en mycket trevlig kväll för alla som gillar dragspel. Med sin fingerfärdighet på sina fantastiskt vackra dragspel bjöd han på allsköns musik. Det inleddes med Bobbie Ericssons Utskärgård, samt låtar av Andrew Walter. Eftersom Tomas nu också har ett musettestämt dragspel passade han på att bjuda på franska romantiska musettevalser, Indifference och Under Paris himmel. Några jazzalster blev det också såsom Hambo om bakfoten och Bluesette.

Dragspelen är i trä och tillverkade i Castelfidardo, Italien. Spelet som Tomas har i knät är i Mahogny, det som står på golvet är i lönn och valnöt.

Vad tyckte Tomas om kvällen på Värstaborg?
– Det var en mycket trevlig och minnesvärd kväll för mig på Värstaborg. Det är betydelsefullt att få spela för publik igen. Skönt att kulturen och musiken kan få komma tillbaka efter att folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna. För mig är musik en viktig gemenskap som man upplever tillsammans med lyssnare och spelkamrater. Värstaborg är en väldigt fin spelplats och Nivren är fantastiskt bra förening och arrangör.

Vilka är Tomas kompositörer?
– På Värstaborg inledde jag med att spela Bobbie Ericssons Utskärgård följd av Astor Piazzollas Libertango. Några klassiska låtar av Andrew Walter såsom Afton på Solvik och Kväll i Trollheimen fanns givetvis med. Eftersom jag nu också har ett musettestämt dragspel passade jag på att bjuda på några franska romantiska musettevalser, Indifference och Under Paris himmel, samt en egensinnig Musettepolka av Erik Frank. En smäktande vals, hurtig polka och eldig tango av Pietro Frosini fanns så klart med, samt några jazzalster såsom Hambo om bakfoten och Bluesette.

– Hur ofta brukar du vara ute och ha konserter?
Solokonserter som den på Värstaborg ger jag några gånger om år och sedan finns flera olika konstellationer som spelar oftare. Under pandemin har det varit mycket sparsamt.

– Vilken är din favoritlåt att spela eller favoritkompositör?
Det är svårt att lyfta fram en favoritlåt eller -kompositör. Det finns så många bra. Ofta är det låtarna i sig som fångar mitt intresse. Inom dragspelsmusiken så tycker jag väldigt mycket om Andrew Walter, Pietro Frosini och Erik Frank. Inom folkmusiken uppskattar jag särskilt Jon-Erik Hall, Jon-Erik Öst, Wiktor Öst och Eric Öst.

2 x 40 minuter med fikapaus emellan fick publiken njuta av Tomas fantastiska spel. Efter att sista låten var spelad blev det stående ovationer från publiken och naturligtvis hade Tomas några extranummer att ta till.

Naturligtvis ser alla Folkmusikälskare fram emot nästa Folkmusik på Värstaborg.
Följ Nivren Folkdansgille eller Värstaborg så ser du när det är dags igen.

Mycket välkomna till Folkmusik på Värstaborg önska Nivren Folkdansgille.