Kvisselby först i Norrland med butiksodlade grönsaker.
Ett kompakt odlingssystem på 4,2 m2. Automatisk styrning av vatten- och näringskvalitet. En produktion av 2 000 växter per m2 vilket ger fler än 8 000 basilikaplantor per år i butiken.
– Vi som jobbar i butiken är otroligt glada över att vi i kommer att kunna sälja butiksodlade grönsaker i vår butik, säger Erik Geijer som just nu har fullt upp med en stor ombyggnad av sin butik.
Den kommande anläggningen för butiksodlade kryddgrönsaker kommer att finnas i butiken i slutet av november månad och blir en extra knorr i den förnyade butiken. De som känner Erik Geijer som person och butiksägare är nog inte förvånade. Erik söker ständigt nya idéer och vill gärna vara i framkant. Det gäller även hans butik.
För drygt ett år sedan fick han kontakt med ett par personer i Härnösand som sysslade med utveckling av kompakta modulbaserade anläggningar för hydroponisk och akvaponisk odling. Akvaponi betyder odling i ett cirkulärt system där fiskar ger näring åt de odlade växterna. I ett Hydroponisk system cirkulerar vatten med tillsatt näring. Det dröjde inte länge förrän härnösandsföretaget fick uppdraget att utveckla ett butikssystem för hydroponisk odling i butiken i Kvissleby. Arbetet tog fart, vilket resulterade i att utveckling och tillverkning flyttades till ett Start-Up-bolag. Erik Geijer är aktiv delägare och beställare av den första prototypen.
– Att odla grönsaker i butik är inte bara en stark trend just nu. Det är framtidens sätt att odla, äger Erik Geijer, och hans entusiasm går inte att ta miste på när han beskriver hur han kan erbjuda färska grönsaker som inte har åkt långa vägar i lastbil.
-Att som kund följa hur det växer och veta att det man handlar är närodlat och nyskördat kommer säkert att vara uppskattar. Dessutom får vi en enklare hantering och slipper kassera ”trötta” eller transportskadade plantor.
Minimala transporter, ett slutet odlingssystem utan bekämpningsmedel och en strömsnål LED-belysning ger nyskördade grönsaker i butiken året runt.